YAZARLAR

KATEGORİLER

ARŞİVLER

Bültenimize abone olun

02 Mayıs 2019


31 Mart seçimlerinin üzerinden bir ay geçti. Diğer seçimlere nazaran hala konuşuluyor olmasının nedeni; Cumhur İttifakında büyük moral bozukluğu oluşturan İstanbul’un kaybedilmesinin ardından yapılan itiraz başvurularının sonuçlanmaması.

Özellikle seçim zamanlarında yapılan popülist uygulamalar ve “seçim ekonomisi” denilen, seçmeni kazanmaya yönelik adımlar(personel alımları, maaş zamları gibi) hep olmuştur. Yine liderler arası vazgeçilmezlerden olan polemikler hep bu seçim dönemlerinde tavan yapmıştır.

Bu seçimlerde de yine polemikler, bir birini karşılıklı suçlamalar havada uçuştu. Hatta Cumhur İttifakı yetkilileri rakiplerini “illet, zillet ittifakı” olarak adlandırdılar. Beka seçimi ekseninde yürütülen kampanyada sadece terörist grupların ülkemize karşı besledikleri düşmanlıklar anlatılmakla yetinilmedi. Bu yazının da konusu olan, PKK terör örgütünün siyasi uzantısı olduğunu belirttikleri HDP ile kol kola oldukları iddiası ile Millet İttifakını işaret ettiler. Bu suçlamaya esas olarak her ne kadar HDP, Millet İttifakı içerisinde resmi olarak bulunmasa da bazı illerde aday göstermeyip Cumhur İttifakı karşıtı partileri destekleyeceğini açıklaması delil olarak gösterildi.

HDP; Halkların Demokratik Partisi. Kısaltmanın açılımının doğru yazılışını Google’dan bakarak yazabildim ancak. O derece uzağım anlayacağınız; hem ideolojisine, hem de parti magazinine.

“HDP seçmeni”, adı üstünde HDP’ye oy veren seçmenler demektir. Yok yok dalga geçmiyorum. Bir şeyin altını çizmeye çalışıyorum.
Nasıl ki MHP’ye oy verenler için MHP seçmeni ifadesini kullanabiliyorsak, bu HDP seçmeni için de geçerlidir.
Yani Türkiye vatandaşıdır. 82 milyonun fertleridir.

Hani küçüklüğümüzde öğrendiğimiz bir çocukluk şarkısı vardı;
“Orada bir köy var uzakta,
Gitmesek de görmesek de,
O köy bizim köyümüzdür.”

İşte öylesine uzak ama var olduğunu bildiğimiz ve “bizim değil” diyemeyeceğimiz bir “HDP seçmeni” gerçeği var karşımızda.

Uzun zamandır HDP dışındaki siyasi partilerin HDP seçmenine konumu tam da şarkıdaki gibi uzaklarda bir yerlerde! Fakat gidip gelmeseler de yanlarında gözükmesini istemeseler de “bizim olsun” istiyorlar.

“Demokratik Açılım” zamanında hükumetin açılım politikalarının gerekliliğinden dolayı HDP ve yine HDP aracılığıyla İmralı ile terörün bitirilmesi noktasında görüşmeler yapıldığı yıllarda, herhangi bir yere siyasi desteği yadırganmayan bir HDP vardı.
Gel oldu git oldu bugün HDP’nin Cumhur İttifakı için geliştirdiği strateji gereği, desteklemeyi düşündüğü Millet İttifakı’na, terör örgütleri ile kol kola girdiği iddiasında bulunuyoruz.

HDP’nin söylem ve eylemlerinde PKK ile hala köprüleri atmamış olması, Kandil’e sırtını dönmemiş olması HDP’yi savunur olmaktan uzak kılıyor. İşin o kısmını emniyet ve adalet sistemimize bırakarak yazıyı amacına ulaştıralım.

Millet İttifakına oy veren HDP seçmeni başta da dediğim gibi Türkiye vatandaşı. CHP’nin ittifak yapmakla suçlandığı durum, daha önce HDP’ye oy veren Türkiye vatandaşlarının bu sefer CHP’ye oy vermiş olması. Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da etkin iki parti konumunda olan HDP ve AK Parti arasında seçim zamanlarında seçmen bazında oy kayması yaşanır. Yani bazen HDP ya da önceki versiyonlarına oy verenler, başka zaman AK Parti’ye ve onun öncesinde Refah Partisi ve türevlerine oy verdi.

HDP’nin belli şehirlerde aday göstermemesi ve kendisine oy vereceğini düşündüğü seçmeni Millet İttifakına yönlendirmesi söz konusu. Seçmen de eğer silah zoruyla değilse, sandığa giderek kendilerine mantıklı gelen oy tercihini yapmış oldular.

Başından beri anlatmaya çalıştığım şey şu;
Millet ittifakına dağdaki eli silahlı terör örgütü mensupları gelip oy vermedi. Ya da Kandil’den otobüs otobüs PKK’lı gelip oy kullanmadı. 82 milyon Türkiye vatandaşlarından olan HDP seçmeni oy kullandı. Bizim insanımız yani.

Hükumet yetkilileri ve Devlet Bahçeli’nin dediği gibi, Millet ittifakının PKK ile kol kola yürüdüğünü söylemek, HDP seçmeninin de PKK ile kol kola yürüdüğünü hatta terör örgütü destekçisi olduğunu söylemekle aynıdır. Bunu söylerken son genel seçimde HDP’ye 6 milyona yakın oy vermiş bir seçmenden bahsediyoruz.

Siyasetçilerin dili hele hele sorumluluk makamında bulunanların kullandıkları dil çok önemlidir. CHP’ye karşı yapılan suçlamada aslında HDP seçmeninin CHP’ye oy vermiş olmasından dolayı PKK ile kol kola girdiğini söylüyoruz.
Bunu diyerek HDP seçmeninde PKK terör örgütüne bir aidiyet duygusu oluşturmuş olmuyor muyuz!?
Onların da bu durumu kanıksamalarını sağlamış olmuyor muyuz?

İşte bunlar hep soru…

Yorum yapılmamış »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment